‘Van Nijl tot Amstel’, onderdeel van de collectiepresentatie Amsterdam, creatieve stad 1600–1900
Allard Pierson Museum, Amsterdam
Vanaf 12 juli 2019 | Het Allard Pierson werkt in 2019 aan de nieuwe collectiepresentatie Van Nijl tot Amstel, een cultuurhistorisch verhaal dat loopt van 10.000 voor Christus tot nu. Van Nijl tot Amstel is ingedeeld in tien tijdvakken. Op dit moment zijn er zes tijdvakken geopend die gaan over de klassieke oudheid. Vanaf 12 juli is in het museum ook een vaste expositie over de creatieve stad Amsterdam tussen 1600–1900 te zien. In deze collectiepresentatie zie je topstukken zoals manuscripten en brieven van onder anderen Spinoza, Vondel en Multatuli, godvruchtige én opstandige boeken, verbluffend gedetailleerde prenten en letterproeven, eeuwenoude atlassen in opvallend frisse kleuren, kookboeken en een geschilderd herbarium.

Het boek als kunstwerk
Kunsthal 45, Den Helder
t/m 18 aug. 2019 | Deze zomer hebben verschillende organisaties in Den Helder, die iets te maken hebben met kunst of met boeken, de handen ineengeslagen om boekenkunst te laten zien. Van de meeste van deze Kunstenaarsboeken zijn er maar één of een paar gemaakt, zodat het bekijken ervan een speciale aangelegenheid is. Maar er is ook aandacht voor verschillende boekvormen, zoals een leporello of een boekrol, en er is zelfs kunst met boeken gemaakt. In Kunsthal 45 mag je een aantal van deze boeken ook aanraken en doorbladeren, zodat de kunst, net als een gewoon boek, iets wordt waar je jezelf een beetje makkelijker in kunt verdiepen.

Aardse paradijzen in oost en west
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
t/m 1 september 2019 | Dit voorjaar en zomer staan middeleeuwse tuinen centraal in het Rijksmuseum van Oudheden. De tentoonstelling gaat over moes- en siertuinen, tuinieren in de middeleeuwen, lusthoven en de tuin als ‘paradijs’. U ziet geïllustreerde middeleeuwse manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen, prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven.

De Groene Middeleeuwen
Museum Krona, Uden
t/m 1 september 2019 | De expositie toont fraaie handschriften en herbaria uit de 10de-16de eeuw, verborgen schatten uit Nederlandse bibliotheken, die de toepassing van kruiden en planten in de Middeleeuwen illustreren. U krijgt een inkijk in een wereld van geloof en bijgeloof, wetenschap en kwakzalverij, verfstoffen en pigmenten.
De expositie wordt buiten de museumzalen voortgezet in de kruidentuin van het museum, die naar middeleeuws voorbeeld is aangelegd. Het project is gebaseerd op het gelijknamige boek De Groene Middeleeuwen, dat onder redactie van emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis in de Middeleeuwen Claudine Chavannes-Mazel en Linda IJpelaar recent zijn herdruk beleefde.

Topstukken
Museum Meermanno, Den Haag
12 juli t/m 6 oktober 2019 | Deze zomer toont het oudste boekenmuseum ter wereld zijn meest bijzondere topstukken. De bezoeker krijgt de meest spectaculaire voorbeelden van deze boeken te zien. Zo is er een Getijdenboek van omstreeks 1460 verlucht door de Meester van Catharina van Kleef. De oprichter van het museum verzamelde niet alleen boeken. Hij bracht ook een indrukwekkende verzameling Griekse, Egyptische en Romeinse oudheden bijeen. Deze oudheden zijn te zien in de 19de-eeuwse zalen op de eerste verdieping van het museum.
Dit zijn maar twee voorbeelden van vijfendertig topstukken die deze zomer te zien zijn in het sfeervolle woonhuis van de oprichter, baron Willem van Tiellandt van Westreenen (1783-1848). Aan de hand van deze topstukken ontdekt de bezoeker ook het verhaal over de geschiedenis van dit speciale museum.

Kabbala & Alchemie
Embassy of the Free Mind, Amsterdam
t/m 16 november 2019 | Kabbala en alchemie werden traditioneel gerekend tot de verborgen stromingen binnen de Europese cultuurgeschiedenis. De EFM wil met deze tentoonstelling de tamelijk onbekende relatie tussen deze twee onderwerpen voor het licht brengen en doet dat aan de hand van rijk geïllustreerde handschriften en gedrukte boeken uit de zestiende en zeventiende eeuw uit haar Bibliotheca Philosophica Hermetica Collectie en zeven bijzondere Hebreeuwse handschriften van de Amsterdamse bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos, de oudste nog steeds actieve Joodse bibliotheek ter wereld

De Schatkamer
Athenaeumbibliotheek, Deventer

Permanent | Bezoek De Schatkamer van Deventer Boekenstad met een vaste expositie over de geschiedenis van Deventer als boekenstad en wisselende thema-exposities met prachtige handschriften en boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek. De Schatkamer is gratis te bezichtigen in de hal van de Athenaeumbibliotheek.

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Librarium, Koninklijke Bibliotheek
Brussel, België
Permanent | In deze unieke ontdekkingsruimte komt u alles te weten over de geschiedenis van het boek, het schrift en bibliotheken. Aan de hand van authentieke collectiestukken en interactieve en audiovisuele elementen ontdekt u verschillende schriftsoorten en boeken in de meest ongewone vormen. Librarium toont om de drie maanden nieuwe documenten.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.