Instaprondleiding achter de schermen
Erfgoed Bibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen
24 sept.; 29 okt. ’22 | Hoe gaat het eraan toe in een historische bewaarbibliotheek? Ontdek het tijdens de rondleidingen achter de schermen. De rondleidingen zijn zowel voor individuele bezoekers als voor groepen. Zie voor meer informatie de site van de bibliotheek.

Box your book De resultaten!
Cultureel Centrum Scharpoord, Knokke-Heist, België
t/m 8 okt. ’22
| In deze unieke expositie in bibliotheek Scharpoord zijn dozen te zien. Niet zo maar dozen, maar de winnende, handgemaakte dozen van de internationale wedstrijd ‘Box your Book’ die werd uitgeschreven door de Stichting Handboekbinden. Elke doos bevat een lievelingsboek van de maker en dat heeft geleid tot bijzondere kunstwerken! Een ingeblikte zalm, een klok, een doos bekleed met tientallen kleinere boeken…

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2022
Stedelijk, Amsterdam
8 okt. t/m 6 nov. ’22 | Overzicht van de mooiste boeken van het afgelopen jaar beoordeeld door een vakjury op de combinatie van ontwerp, druk- en bindtechniek en opdrachtgeverschap. De exacte datum voor deze tentoonstelling is nog niet bekend, kijk hiervoor op de site van het museum.

Bijzonder bezit in de Schatkamer
Rozet Centrum (ruimte Erfgoedcentrum), Arnhem
11 nov. ’22 | Tijdens deze presentatie ligt de focus op een aantal topstukken uit de ‘schatkamer’ van het Erfgoedcentrum. Naast een aantal prachtige boekbanden is er speciale aandacht voor de beroemde Atlas van Blaeu en fraaie middeleeuwse handschriften. Voor meer informatie en inschrijven zie de site van Rozet.

Papier Biënnale 2022. Transition
Museum Rijswijk,  Rijswijk
t/m 13 nov. ’22 | Een internationale tentoonstelling met 20 kunstenaars van hedendaagse beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt. Tegelijkertijd ligt de nadruk op de beeldende en de inhoudelijke kwaliteit van de werken.
Het thema van deze editie is Transition. We leven in een tijd van verandering. Er wordt gesproken over een paradigmaverschuiving. De weerstand in de maatschappij neemt toe. Er zit verandering in de lucht, maar we weten nog niet welke kant het op gaat.

Ruud de Wild, SONGBOOK
Huis van het boek, Den Haag
1 okt. ’22 t/m 5 mrt. ’23 | Reis langs het Nederlandse lied: Van Hazes tot Hadewijch Ruud de Wild dook in zijn zoektocht naar het Nederlandse lied niet alleen in de collecties van Huis van het boek en samenwerkingspartner KB, de nationale bibliotheek. Hij werd begeleid door gastconservatoren Garrelt Verhoeven (zelfstandige gastconservator) en Martine de Bruin (Meertens Instituut). Zij namen De Wild mee langs handschriften, liedboeken, bundeltjes en liedbladen in verschillende collecties. Een reis langs thema’s als kinderliedjes, liefdesliedjes, geestelijke liederen, strijdliederen en het levenslied. Ruud plaatste zijn favoriete liederen in zijn eigen ‘songbook’.

 

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.

‘Sacred Books | Secret Libraries’
Brugge, België
Permanent|  In Brugge zijn twee bewoonde kloosters geopend voor bezoekers. Het Engels Klooster en het karmelietenklooster, deze laatste beschikt over een intacte kloosterbibliotheek en een indrukwekkende refter. Tijdens de rondleiding vertelt de gids over de religieuzen. Boeken vormen de rode draad doorheen het bezoek. U dient een kaartje te kopen voor een rondleiding via de site van ‘Sacred Books | Secret Libraries’.

Miniaturisten: schilders van boeken
KBR, Brussel, België
Permanent | Iedereen kent Jan Van Eyck of Rogier van der Weyden, maar de miniaturisten die de handschriften verluchtten moesten zeker niet voor hen onderdoen. Het zijn deze handschriften die het hart van het nieuwe museum vormen. Ontdek de geschiedenis van deze boeken en de periode waarin ze tot stand kwamen. Ontdek waarom u konijnen moet wantrouwen, dat er zeemeerminnen gespot zijn in Brussel en dat geschiedenisboeken soms wel eens durven te liegen. De handschriften zijn te fragiel om permanent te worden tentoongesteld. Daarom worden de tentoongestelde stukken enkele keren per jaar gewisseld.

Bibliotheca Wittockiana
Brussel, België
Permanent | Dit is het enige museum ter wereld dat hoofdzakelijk gewijd is aan de boekbindkunst en de boekkunsten. Zij stellen geleide bezoeken door het publiek aan het museum mogelijk. Met een geleid bezoek krijgt de bezoeker de kans op een persoonlijke wijze de prestigieuze vaste collecties van het museum te ontdekken en te bewonderen alsmede de tijdelijke tentoonstellingen die geregeld door het museum op touw worden gezet. Meer informatie vind u op de site van het museum

 

BEZOEK ONLINE:

Athenaeumcollecties
Op deze website kunt u een groot aantal gedigitaliseerde boeken uit de collecties van de Athenaeumbibliotheek raadplegen. Onder het kopje ‘collecties’ bevinden zich de topstukken uit de verzameling middeleeuwse handschriften, (post)incunabelen en oude drukken. Met behulp van de zoekfunctie kunt u zoeken naar woorden uit de titel, auteurs, plaatsnamen, etc. Daarnaast zijn onder ‘overige collecties’ ruim 2000 brieven, krantenknipsels en andere boeken ondergebracht.

Audiotour Museum Meermanno
Huis van het boek, Den Haag
Benieuwd naar de verhalen over dit bijzondere huis van een verzamelaar en naar de eigenaardige bewoner met zijn verzamelingen? Luister dan de Museum Meermanno Tour dit kan vanuit uw uw eigen stoel via: website IZI travel

GALERIJ van de KB
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Een Digitale Galerij met een keuze uit de topstukken van de KB, helemaal gedigitaliseerd en voorzien van inleidingen en rondleidingen. Van de middeleeuwen tot Donald Duck: ontdek een schatkist vol Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Tentoonstellingen
Universitaire Bibliotheken Leiden
De Universiteit Leiden exposeert regelmatig stukken uit de Bijzondere Collecties. Bekijk deze online.