Vanwege de maatregelen rond het coronavirus zijn musea momenteel gesloten. 

 

Handgebonden miniatuurboekjes
Hoofdbibliotheek Scharpoord, Knokke-Heist
27 jan. tot 19 februari ’22 | Een tentoonstelling van handgebonden miniatuurboekjes gemaakt door de boekbindgroep Sabi-Wabi. De thema’s zijn ABC en cirkels. Aanvullend is er ook persoonlijk werk te zien op groter formaat. Voor informatie over openingstijden klik hier.

Groeten uit de Oriënt
Huis van het Boek, Den Haag
t/m 6 maart 2022 | Zes zalen vol boeken, filmaffiches, kunstnijverheid, prentbriefkaarten en citaten van reizigers en schrijvers bieden een blik op het ontstaan van de westerse beeldvorming over de oosterse wereld. Voor meer informatie over deze tentoonstelling klik hier.

Open Boek
Embassy of the Free Mind, Amsterdam
t/m 6 maart ’22 | De kerncollectie van de bibliotheek in de Embassy of the Free Mind, de Bibliotheca Philosophica Hermetica, wordt gevormd door circa 2300 oude boeken en driehonderd handschriften uit de 15e, 16e, 17e en 18e eeuw, de periode van de Renaissance tot en met de Verlichting. In deze editie van Open Boek kun je zeldzame, vaak prachtig geïllustreerde boeken uit deze collectie zien.

Irma Boom: Book Manifest
Allard Pierson, Amsterdam
21 jan. t/m 8 mei ’22 | Niet het eindproduct maar het ontwerp- en productieproces staan centraal in deze haltentoonstelling. Book Manifest toont wat aan het drukken en binden vooraf gaat: het experiment en de enerverende zoektocht naar de ultieme vorm.

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Miniaturisten: schilders van boeken
KBR, Brussel
Permanent | Iedereen kent Jan Van Eyck of Rogier van der Weyden, maar de miniaturisten die de handschriften verluchtten moesten zeker niet voor hen onderdoen. Het zijn deze handschriften die het hart van het nieuwe museum vormen. Ontdek de geschiedenis van deze boeken en de periode waarin ze tot stand kwamen. Ontdek waarom u konijnen moet wantrouwen, dat er zeemeerminnen gespot zijn in Brussel en dat geschiedenisboeken soms wel eens durven te liegen. De handschriften zijn te fragiel om permanent te worden tentoongesteld. Daarom worden de tentoongestelde stukken enkele keren per jaar gewisseld.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op dezelinkom naar de site van het museum te gaan.

Bibliotheca Wittockiana
Brussel, Belgie
Permanent | Dit is het enige museum ter wereld dat hoofdzakelijk gewijd is aan de boekbindkunst en de boekkunsten. Zij stellen geleide bezoeken door het publiek aan het museum mogelijk. Met een geleid bezoek krijgt de bezoeker de kans op een persoonlijke wijze de prestigieuze vaste collecties van het museum te ontdekken en te bewonderen alsmede de tijdelijke tentoonstellingen die geregeld door het museum op touw worden gezet. Meer informatie vind u op de site van het museum

 

BEZOEK ONLINE:

Athenaeumcollecties
Op deze website kunt u een groot aantal gedigitaliseerde boeken uit de collecties van de Athenaeumbibliotheek raadplegen. Onder het kopje ‘collecties’ bevinden zich de topstukken uit de verzameling middeleeuwse handschriften, (post)incunabelen en oude drukken. Met behulp van de zoekfunctie kunt u zoeken naar woorden uit de titel, auteurs, plaatsnamen, etc. Daarnaast zijn onder ‘overige collecties’ ruim 2000 brieven, krantenknipsels en andere boeken ondergebracht.

Audiotour Museum Meermanno
Huis van het boek, Den Haag
Benieuwd naar de verhalen over dit bijzondere huis van een verzamelaar en naar de eigenaardige bewoner met zijn verzamelingen? Luister dan de Museum Meermanno Tour dit kan vanuit uw uw eigen stoel via: website IZI travel

Blogs
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
De magazijnen en databanken van de KB zitten boordevol verhalen. Omdat ze niet allemaal de voorpagina kunnen halen, schrijven KB-medewerkers blogs over wat hun opvalt, raakt of verwondert. Onderverdeeld in diverse thema’s waaronder Blogs over boekkunst en geïllustreerde boeken.

De perfectie van een vakman
Blog over boekkunst en geïllustreerde boeken door Rens Top
Eind vorig jaar kocht de Koninklijke Bibliotheek een boek gebonden door Geert van Daal. Groen leer met goud bestempeld, staat er als beschrijving in de catalogus. In deze blog een beschrijving van de band en een link naar een video waarin je Geert van Daal aan het werk ziet.

GALERIJ van de KB
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Een Digitale Galerij met een keuze uit de topstukken van de KB, helemaal gedigitaliseerd en voorzien van inleidingen en rondleidingen. Van de middeleeuwen tot Donald Duck: ontdek een schatkist vol Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Tentoonstellingen
Universitaire Bibliotheken Leiden
De Universitaire Bibliotheken Leiden exposeert regelmatig stukken uit de Bijzondere Collecties. Momenteel worden alleen digitale tentoonstellingen gemaakt. Bekijk de tentoonstellingen online.