Vanwege de maatregelen rond het coronavirus kan het zijn dat musea gesloten zijn of aangepaste openingstijden hebben.  Controleer daarom voor uw bezoek aan de tentoonstelling de site van het museum.

Boek vol zilverwerken
Nederlands Zilvermuseum, Schoonhoven
t/m 21 november 2020 | Het VeelZijde-g Collectief viert haar 30-jarig jubileum met deze bijzondere expositie. De gemaakte werkstukken/boekvormen zijn heel gevarieerd en bevatten ‘zilver’ in allerlei vormen. Bijzonder is dat er meermaals zilveren familiestukken in zijn verwerkt. Bij de expositie worden ook activiteiten georganiseerd.

Met de kwast gemaakt. De kunst van pochoir
Huis van het boek, Den Haag
t/m 17 januari 2021 | Pochoir is een bijna vergeten, zeer arbeidsintensieve reproductietechniek. De techniek werd vooral in de eerste helft van de twintigste eeuw in Parijs toegepast op modeprenten, boekillustraties en kunstreproducties. In de expositie zijn ontwerptekeningen te zien voor de kostuums voor diverse balletvoorstellingen. Een ander fraai voorbeeld is het leporello met modeontwerpen en kostuums van de hand van kunstenaar Sonia Delaunay, vervaardigd in pochoir door Daniel Jacomet en begeleid door teksten van Guillaume Appollinaire. De tentoonstelling is samengesteld uit de collectie van verzamelaar Paul Zwartkruis. Voor iedere honderdste bezoeker stelt hij gratis een pochoir beschikbaar.

Herontdekt! Moderne devotie als inspiratiebron in de 19e eeuw
Geert Groote Huis, Deventer
t/m 24 jan. 2021 | In de 19e eeuw gingen mensen vanuit verschillende geloofsrichtingen op zoek naar Middeleeuwse bronnen. Geert Groote en de Moderne Devotie kwamen daardoor weer volop in de belangstelling, met een grote hoeveelheid publicaties tot gevolg. Dit ging tot ver in de 20e eeuw door. In onze expositie kunt u kennismaken met een uitgebalanceerde selectie van boeken die voortkwam uit deze herontdekking van de Moderne Devotie.

Vol verhalen
Huis van het boek, Den Haag
t/m 6 mrt. 2021Huis van het boek toont het werk van moderne meesters naast hun eeuwenoude inspiratiebronnen. De samenstellers zijn niet uitgegaan van de vorm van de boeken, maar van de verhalen erachter. Daarnaast zijn er vele varianten van dezelfde boeken die ieder hun eigen verhaal vertellen.

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Miniaturisten: schilders van boeken
KBR, Brussel
Permanent | Iedereen kent Jan Van Eyck of Rogier van der Weyden, maar de miniaturisten die de handschriften verluchtten moesten zeker niet voor hen onderdoen. Het zijn deze handschriften die het hart van het nieuwe museum vormen. Ontdek de geschiedenis van deze boeken en de periode waarin ze tot stand kwamen. Ontdek waarom u konijnen moet wantrouwen, dat er zeemeerminnen gespot zijn in Brussel en dat geschiedenisboeken soms wel eens durven te liegen. De handschriften zijn te fragiel om permanent te worden tentoongesteld. Daarom worden de tentoongestelde stukken enkele keren per jaar gewisseld.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.