De mythe achter de man. 600 jaar Laurens Janszoon Coster
Janskerk, Haarlem
t/m 10 mei ’24 | Het boegbeeld van Haarlem is Laurens Janszoon Coster. Volgens de overlevering heeft hij precies 600 jaar geleden de boekdrukkunst in de Haarlemmerhout uitgevonden.
In deze tentoonstelling nemen we jou dit jubileumjaar mee op een zoektocht naar de oorsprong van de Costerlegende. We gebruiken hiervoor topstukken uit onze bibliotheekcollecties: enkele van de vroegste gedrukte Nederlandse werken die gevonden en bewaard zijn als bewijsstukken voor Costers uitvinding.
De toegang is gratis.

Formaat S/XL
Stadsmuseum De Hofstadt, Diest
13 apr. t/m 12 mei ’24 | De professionele handboekbinders Ingela Dierick, Geert Stevens en Jan Camps presenteren elk hun laatste 10 moderne boekbanden.  Ze legden zichzelf de beperking op, om ofwel superkleine, ofwel uit de kluiten gewassen boekbanden te creëren. Voor technieken en materiaalkeuzes daarentegen gaven ze zichzelf de vrije hand. De creaties gaan de confrontatie aan met de kunstwerken welke de permanente tentoonstelling vormen van Stadsmuseum De Hofstadt. De toegang is gratis.

Het echte verhaal?
Huis van het boek, Den Haag
22 mrt. t/m 1 sept. ‘24 | Met deze tentoonstelling biedt het museum een context bij de soms hoog oplopende discussies over veranderende teksten en beelden van klassieke boeken. De bezoeker maakt een ontdekkingstocht langs boeiende verhalen achter twaalf bekende en minder bekende personages. In de loop van de tijd maakten deze verhalen grote veranderingen door onder invloed van politiek, commercie en veranderde pedagogische denkbeelden, mode en genderrollen. Het museum wil een gesprek op gang brengen door de verschillende vormen van de verhalen vanaf de verschijningsdatum tot nu te laten zien.

 

Huis van de levende boeken
Embassy of the free mind, Amsterdam
Permanent | De Bibliotheca Philosophica Hermetica – de bibliotheek van de hermetische filosofie – is de bibliotheekcollectie van de Embassy of the Free Mind. De collectie omvat ruim 28.000 boeken, waaronder circa 2300 oude boeken en driehonderd handschriften uit de 15e, 16e, 17e en 18e eeuw; zeldzame, vaak prachtig geïllustreerde werken. In de tentoonstelling Huis van levende boeken – De Bibliotheca Philosophica Hermetica zie je een dwarsdoorsnede uit deze collectie. Niet alleen hermetische filosofie, ook verwante stromingen, zoals alchemie, kabbala, mystiek, christelijke theosofie, rozenkruisers, astrologie, magie en het vrije denken in het algemeen komen aan bod. Want in al deze stromingen kun je de belangrijke principes van de hermetische filosofie terugvinden.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.

‘Sacred Books | Secret Libraries’
Brugge, België
Permanent|  In Brugge zijn twee bewoonde kloosters geopend voor bezoekers. Het Engels Klooster en het karmelietenklooster, deze laatste beschikt over een intacte kloosterbibliotheek en een indrukwekkende refter. Tijdens de rondleiding vertelt de gids over de religieuzen. Boeken vormen de rode draad doorheen het bezoek. U dient een kaartje te kopen voor een rondleiding via de site van ‘Sacred Books | Secret Libraries’.

Bibliotheca Wittockiana
Brussel, België
Permanent | Dit is het enige museum ter wereld dat hoofdzakelijk gewijd is aan de boekbindkunst en de boekkunsten. Zij stellen geleide bezoeken door het publiek aan het museum mogelijk. Met een geleid bezoek krijgt de bezoeker de kans op een persoonlijke wijze de prestigieuze vaste collecties van het museum te ontdekken en te bewonderen alsmede de tijdelijke tentoonstellingen die geregeld door het museum op touw worden gezet. Meer informatie vind u op de site van het museum.

 

BEZOEK ONLINE:

Athenaeumcollecties
Op deze website kunt u een groot aantal gedigitaliseerde boeken uit de collecties van de Athenaeumbibliotheek raadplegen. Onder het kopje ‘collecties’ bevinden zich de topstukken uit de verzameling middeleeuwse handschriften, (post)incunabelen en oude drukken. Met behulp van de zoekfunctie kunt u zoeken naar woorden uit de titel, auteurs, plaatsnamen, etc. Daarnaast zijn onder ‘overige collecties’ ruim 2000 brieven, krantenknipsels en andere boeken ondergebracht.

GALERIJ van de KB
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Een Digitale Galerij met een keuze uit de topstukken van de KB, helemaal gedigitaliseerd en voorzien van inleidingen en rondleidingen. Van de middeleeuwen tot Donald Duck: ontdek een schatkist vol Nederlandse geschiedenis en cultuur.

HMML
Hill Museum & Manuscript Library, Amerika
Een Engelstalige site met gedigitaliseerde manuscripten van over de hele wereld.

Van kluis naar kussen
Universitaire Bibliotheken Leiden
In de serie tafelgesprekken ‘Van kluis naar kussen’ krijgt de kijker een blik achter de schermen van de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Bekijk de afleveringen online via de link op de site van de UBL.