Book! Boom!
Apostolische bibliotheek van het Vaticaan, Rome, Italië
t/m 25 feb. ’23 | De internationaal bekende ‘bookmaker’ Irma Boom heeft door de studie van eeuwenoude boeken in het Vaticaan haar eigen werk herontdekt. Het resultaat is een verrassende expo in het Vaticaan.

FINIS TERRAE  – Het einde. Een begin
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen
t/m 26 feb. ’23 | Tijdens deze tentoonstelling exposeren kunstenaars Gideon Kiefer en Jeffe De Brabandere 16 werken in de Nottebohmzaal.
De expo is open van woensdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur. De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen.

Ruud de Wild, SONGBOOK
Huis van het boek, Den Haag
t/m 5 mrt. ’23 | Reis langs het Nederlandse lied: Van Hazes tot Hadewijch Ruud de Wild dook in zijn zoektocht naar het Nederlandse lied niet alleen in de collecties van Huis van het boek en samenwerkingspartner KB, de nationale bibliotheek. Hij werd begeleid door gastconservatoren Garrelt Verhoeven (zelfstandige gastconservator) en Martine de Bruin (Meertens Instituut). Zij namen De Wild mee langs handschriften, liedboeken, bundeltjes en liedbladen in verschillende collecties. Een reis langs thema’s als kinderliedjes, liefdesliedjes, geestelijke liederen, strijdliederen en het levenslied. Ruud plaatste zijn favoriete liederen in zijn eigen ‘songbook’.

“Til Våren”
Tante Emmas Hus, Stavanger, Noorwegen
4 feb. t/m 17 mrt. ’23 | Dit is een solotentoonstelling van Yvette Lardinois. Handgeschept papier, handmatig gestempeld.

DESIGN-A-BOOK, vernieuwing en experiment in Belgie
Wittockiana, Brussel 
12 feb. t/m 30 apr.’23 | De Wittockiana en het Atelier du Livre de Mariemont presenteren een tentoonstelling gewijd aan de hedendaagse praktijken rond boekontwerp in België. Zie voor openingstijden etc. de site van het museum.

Oude en zeldzame boeken – Prenten
Academie Royale de Belgique, Brussel
15 – 17 juni ’23 | Voorstelling van de boekbanden van de leden van ARA Belgica. Klik voor informatie hier.

Open kaart – van atlas tot streetmap
Allard Pierson, Amsterdam
2 mrt. t/m 16 juli ’23 | Een tentoonstelling over zeven eeuwen cartografie, die ook een blik in de toekomst werpt. Aan de hand van talrijke kaarten en atlassen vanaf de vijftiende eeuw tot nu, neemt de tentoonstelling bezoekers mee op reis. De kaarten komen allemaal uit de cartografiecollectie van het Allard Pierson.

 

Huis van de levende boeken
Embassy of the free mind, Amsterdam
De Bibliotheca Philosophica Hermetica – de bibliotheek van de hermetische filosofie – is de bibliotheekcollectie van de Embassy of the Free Mind. De collectie omvat ruim 28.000 boeken, waaronder circa 2300 oude boeken en driehonderd handschriften uit de 15e, 16e, 17e en 18e eeuw; zeldzame, vaak prachtig geïllustreerde werken. In de tentoonstelling Huis van levende boeken – De Bibliotheca Philosophica Hermetica zie je een dwarsdoorsnede uit deze collectie. Niet alleen hermetische filosofie, ook verwante stromingen, zoals alchemie, kabbala, mystiek, christelijke theosofie, rozenkruisers, astrologie, magie en het vrije denken in het algemeen komen aan bod. Want in al deze stromingen kun je de belangrijke principes van de hermetische filosofie terugvinden.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.

‘Sacred Books | Secret Libraries’
Brugge, België
Permanent|  In Brugge zijn twee bewoonde kloosters geopend voor bezoekers. Het Engels Klooster en het karmelietenklooster, deze laatste beschikt over een intacte kloosterbibliotheek en een indrukwekkende refter. Tijdens de rondleiding vertelt de gids over de religieuzen. Boeken vormen de rode draad doorheen het bezoek. U dient een kaartje te kopen voor een rondleiding via de site van ‘Sacred Books | Secret Libraries’.

Miniaturisten: schilders van boeken
KBR, Brussel, België
Permanent | Iedereen kent Jan Van Eyck of Rogier van der Weyden, maar de miniaturisten die de handschriften verluchtten moesten zeker niet voor hen onderdoen. Het zijn deze handschriften die het hart van het nieuwe museum vormen. Ontdek de geschiedenis van deze boeken en de periode waarin ze tot stand kwamen. Ontdek waarom u konijnen moet wantrouwen, dat er zeemeerminnen gespot zijn in Brussel en dat geschiedenisboeken soms wel eens durven te liegen. De handschriften zijn te fragiel om permanent te worden tentoongesteld. Daarom worden de tentoongestelde stukken enkele keren per jaar gewisseld.

Bibliotheca Wittockiana
Brussel, België
Permanent | Dit is het enige museum ter wereld dat hoofdzakelijk gewijd is aan de boekbindkunst en de boekkunsten. Zij stellen geleide bezoeken door het publiek aan het museum mogelijk. Met een geleid bezoek krijgt de bezoeker de kans op een persoonlijke wijze de prestigieuze vaste collecties van het museum te ontdekken en te bewonderen alsmede de tijdelijke tentoonstellingen die geregeld door het museum op touw worden gezet. Meer informatie vind u op de site van het museum

 

BEZOEK ONLINE:

Athenaeumcollecties
Op deze website kunt u een groot aantal gedigitaliseerde boeken uit de collecties van de Athenaeumbibliotheek raadplegen. Onder het kopje ‘collecties’ bevinden zich de topstukken uit de verzameling middeleeuwse handschriften, (post)incunabelen en oude drukken. Met behulp van de zoekfunctie kunt u zoeken naar woorden uit de titel, auteurs, plaatsnamen, etc. Daarnaast zijn onder ‘overige collecties’ ruim 2000 brieven, krantenknipsels en andere boeken ondergebracht.

Audiotour Museum Meermanno
Huis van het boek, Den Haag
Benieuwd naar de verhalen over dit bijzondere huis van een verzamelaar en naar de eigenaardige bewoner met zijn verzamelingen? Luister dan de Museum Meermanno Tour dit kan vanuit uw uw eigen stoel via: website IZI travel

GALERIJ van de KB
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Een Digitale Galerij met een keuze uit de topstukken van de KB, helemaal gedigitaliseerd en voorzien van inleidingen en rondleidingen. Van de middeleeuwen tot Donald Duck: ontdek een schatkist vol Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Van kluis naar kussen
Universitaire Bibliotheken Leiden
In de serie tafelgesprekken ‘Van kluis naar kussen’ krijgt de kijker een blik achter de schermen van de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Bekijk de afleveringen online via de link op de site van de UBL.