Vanwege de maatregelen rond het coronavirus kan het zijn dat musea gesloten zijn of aangepaste openingstijden hebben.  Controleer daarom voor uw bezoek de site van het museum.

‘Schönste Bücher aus aller Welt 2020’
Huis van het boek, Den Haag
t/m 21 februari 2021 | Het is voor het eerst dat deze prestigieuze selectie te zien is in Nederland. Internationaal gezien zijn dit de belangrijkste prijzen voor boekvormgeving. Dit jaar is de complete set van veertien bekroonde boeken te zien. Net als bij de Nederlandse Best verzorgde Boeken is er, waar mogelijk, een inzage-exemplaar dat de bezoeker door kan bladeren. Klik hier om naar de site van de tentoonstelling te gaan.

Vol verhalen
Huis van het boek, Den Haag
t/m 6 maart 2021Huis van het boek toont het werk van moderne meesters naast hun eeuwenoude inspiratiebronnen. De samenstellers zijn niet uitgegaan van de vorm van de boeken, maar van de verhalen erachter. Daarnaast zijn er vele varianten van dezelfde boeken die ieder hun eigen verhaal vertellen.

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Miniaturisten: schilders van boeken
KBR, Brussel
Permanent | Iedereen kent Jan Van Eyck of Rogier van der Weyden, maar de miniaturisten die de handschriften verluchtten moesten zeker niet voor hen onderdoen. Het zijn deze handschriften die het hart van het nieuwe museum vormen. Ontdek de geschiedenis van deze boeken en de periode waarin ze tot stand kwamen. Ontdek waarom u konijnen moet wantrouwen, dat er zeemeerminnen gespot zijn in Brussel en dat geschiedenisboeken soms wel eens durven te liegen. De handschriften zijn te fragiel om permanent te worden tentoongesteld. Daarom worden de tentoongestelde stukken enkele keren per jaar gewisseld.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.