Atlas van Blaeu: een wereldboek
Huis van het boek (voorheen Meermanno), Den Haag
t/m 27 september 2020 | In deze tentoonstelling is plaats voor zes delen van de beroemde 350 jaar oude Atlas Maior. De ‘Grote Atlas’, uitgegeven tussen 1662 en 1665, staat bekend als de mooiste atlas die ooit gemaakt is. Het Huis van het boek-exemplaar is uitzonderlijk mooi omdat alle kaarten zijn ‘afgezet’ (ingekleurd) door de Amsterdamse meester-afzetter Dirck Jansz. van Santen. Tickets voor uw bezoek dient u vooraf via de website van het museum te kopen.

De vos Reynaarde te kijk gezet in 64 boekbanden
de Bib, Sint Niklaas
tot 27 september 2020 | In het kader van het thema “Middeleeuwen” hebben, inmiddels 67, boekbinders van de stichting Handboekbinden het boek Van den vos Reynaerde gebonden; soms op de traditionele middeleeuwse manier, vaak ook met een knipoog naar de Middeleeuwen door gebruik te maken van eigentijdse materialen en nieuwe technieken. De boeken worden geëxposeerd in Sint-Niklaas . Naast de ingezonden boekbanden, zullen ook ingebonden reynaerdiana uit de collecties van de Wasiana, het Reynaertgenootschap en enkele privécollecties worden getoond. I.s.m. stichting Handboekbinden, Bibliotheca Wasiana en het Reynaertgenootschap

Innige banden, kunstenaarsboeken van firmanten
Firma Van Drie, Gouda
t/m 27 september 2020
Tentoonstelling van tientallen unieke, in de loop der jaren met de hand gemaakte werken van bij de Goudse Firma Van Drie aangesloten kunstenaars. De boeken lopen uiteen van indrukwekkend groot en loodzwaar tot uiterst bescheiden en tastbaar fragiel. Vele zijn op bijzondere wijze gebonden. Voor alle werken geldt: bladeren mag. Kijk voor de openingstijden op de site.

Miniaturisten: schilders van boeken
KBR, Brussel
v.a. 18 september 2020 | Iedereen kent Jan Van Eyck of Rogier van der Weyden, maar de miniaturisten die de handschriften verluchtten moesten zeker niet voor hen onderdoen. Het zijn deze handschriften die het hart van het nieuwe museum vormen. Ontdek de geschiedenis van deze boeken en de periode waarin ze tot stand kwamen. Ontdek waarom u konijnen moet wantrouwen, dat er zeemeerminnen gespot zijn in Brussel en dat geschiedenisboeken soms wel eens durven te liegen.

Met de kwast gemaakt. De kunst van pochoir
Huis van het boek, Den Haag
26 sept. ’20 t/m 17 januari 2021 | Pochoir is een bijna vergeten, zeer arbeidsintensieve reproductietechniek. De techniek werd vooral in de eerste helft van de twintigste eeuw in Parijs toegepast op modeprenten, boekillustraties en kunstreproducties. In de expositie zijn ontwerptekeningen te zien voor de kostuums voor diverse balletvoorstellingen. Een ander fraai voorbeeld is het leporello met modeontwerpen en kostuums van de hand van kunstenaar Sonia Delaunay, vervaardigd in pochoir door Daniel Jacomet en begeleid door teksten van Guillaume Appollinaire. De tentoonstelling is samengesteld uit de collectie van verzamelaar Paul Zwartkruis. Voor iedere honderdste bezoeker stelt hij gratis een pochoir beschikbaar.

Vanwege de maatregelen rond het coronavirus kan het zijn dat onderstaande musea gesloten zijn of aangepaste openingstijden hebben.  Controleer daarom voor uw bezoek aan de tentoonstelling de site van het museum.

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Librarium, Koninklijke Bibliotheek
Brussel, België
Permanent | In deze unieke ontdekkingsruimte komt u alles te weten over de geschiedenis van het boek, het schrift en bibliotheken. Aan de hand van authentieke collectiestukken en interactieve en audiovisuele elementen ontdekt u verschillende schriftsoorten en boeken in de meest ongewone vormen. Librarium toont om de drie maanden nieuwe documenten.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.