Mooi Marginaal
Drukkerijmuseum, Meppel
t/m 28 juni ’24 | Mooi Marginaal is een tweejaarlijks terugkerende selectie van de mooiste Nederlandse en Vlaamse bibliofiele en marginale boekuitgaven. Uit 143 inzendingen koos een jury 48 drukwerken die na een rondreis door Nederland en Vlaanderen nu voor het laatst in Meppel te zien zullen zijn. Voor boekenliefhebbers is Mooi Marginaal het neusje van de zalm. De makers steken er heel veel moeite in iets bijzonders van het boek te maken. De juiste papiersoort, de juiste letter, het aantal drukkleuren, de bladspiegel, het zijn componenten waarmee de marge-drukker van zijn/haar uitgave op de drukpers een kunstwerkje maakt.

Sonny Boy ingebonden
OBA Oosterdok, Amsterdam
t/m 30 juni ’24 | De SHB heeft in november in samenwerking met het CPNB het boek Sonny Boy in losse katernen op de beurs in Leiden verspreid. De boekbinders zijn aan de slag gegaan en hebben van de losse katernen prachtige kunstwerken gemaakt.
De mooiste boeken kunt u zien vanaf 3 mei op de 4e verdieping van de OBA. De tentoonstelling loopt tot 1 juli 2024.

Het echte verhaal?
Huis van het boek, Den Haag
t/m 1 sept. ‘24 | Met deze tentoonstelling biedt het museum een context bij de soms hoog oplopende discussies over veranderende teksten en beelden van klassieke boeken. De bezoeker maakt een ontdekkingstocht langs boeiende verhalen achter twaalf bekende en minder bekende personages. In de loop van de tijd maakten deze verhalen grote veranderingen door onder invloed van politiek, commercie en veranderde pedagogische denkbeelden, mode en genderrollen. Het museum wil een gesprek op gang brengen door de verschillende vormen van de verhalen vanaf de verschijningsdatum tot nu te laten zien.

Hedendaagse boekbanden met als thema “Het Eeuwige Egypte”
Château de Beloeil, Beloeil (B.)
30 juni – 1 sept. ‘24 | De boekbanden zullen tentoongesteld worden in het unieke kader van de bibliotheek van de familie de Ligne. Deze verzameling omvat meer dan 20.000 werken van kostbare manuscripten. Sommige exemplaren zijn uiterst zeldzaam, zoals de “Liber Passionis” met het wapenschild van Koning Hendrik VII van Engeland Er is ook een portret van Albert-Henri, tweede Prins de Ligne (1609-1641); deze erudiete prins was de stichter van deze unieke verzameling. Voor de link naar de aankondiging van deze tentoonstelling klik hier.

Nepnieuws – van Geert Groote tot nu
Geert Groote Huis, Deventer
t/m 30 nov ’24 | Nepnieuws: we worden erdoor overspoeld! Het lijkt echt een hedendaags probleem. Toch is het dat niet: manipulatie van informatie is van alle tijden. Alle reden voor Museum Geert Groote Huis om u mee te nemen in het verleden en het heden van nepnieuws! Kijk voor openingstijden op de site van het museum.

 

Huis van de levende boeken
Embassy of the free mind, Amsterdam
Permanent | De Bibliotheca Philosophica Hermetica – de bibliotheek van de hermetische filosofie – is de bibliotheekcollectie van de Embassy of the Free Mind. De collectie omvat ruim 28.000 boeken, waaronder circa 2300 oude boeken en driehonderd handschriften uit de 15e, 16e, 17e en 18e eeuw; zeldzame, vaak prachtig geïllustreerde werken. In de tentoonstelling Huis van levende boeken – De Bibliotheca Philosophica Hermetica zie je een dwarsdoorsnede uit deze collectie. Niet alleen hermetische filosofie, ook verwante stromingen, zoals alchemie, kabbala, mystiek, christelijke theosofie, rozenkruisers, astrologie, magie en het vrije denken in het algemeen komen aan bod. Want in al deze stromingen kun je de belangrijke principes van de hermetische filosofie terugvinden.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.

‘Sacred Books | Secret Libraries’
Brugge, België
Permanent|  In Brugge zijn twee bewoonde kloosters geopend voor bezoekers. Het Engels Klooster en het karmelietenklooster, deze laatste beschikt over een intacte kloosterbibliotheek en een indrukwekkende refter. Tijdens de rondleiding vertelt de gids over de religieuzen. Boeken vormen de rode draad doorheen het bezoek. U dient een kaartje te kopen voor een rondleiding via de site van ‘Sacred Books | Secret Libraries’.

Bibliotheca Wittockiana
Brussel, België
Permanent | Dit is het enige museum ter wereld dat hoofdzakelijk gewijd is aan de boekbindkunst en de boekkunsten. Zij stellen geleide bezoeken door het publiek aan het museum mogelijk. Met een geleid bezoek krijgt de bezoeker de kans op een persoonlijke wijze de prestigieuze vaste collecties van het museum te ontdekken en te bewonderen alsmede de tijdelijke tentoonstellingen die geregeld door het museum op touw worden gezet. Meer informatie vind u op de site van het museum.

 

BEZOEK ONLINE:

Athenaeumcollecties
Op deze website kunt u een groot aantal gedigitaliseerde boeken uit de collecties van de Athenaeumbibliotheek raadplegen. Onder het kopje ‘collecties’ bevinden zich de topstukken uit de verzameling middeleeuwse handschriften, (post)incunabelen en oude drukken. Met behulp van de zoekfunctie kunt u zoeken naar woorden uit de titel, auteurs, plaatsnamen, etc. Daarnaast zijn onder ‘overige collecties’ ruim 2000 brieven, krantenknipsels en andere boeken ondergebracht.

GALERIJ van de KB
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Een Digitale Galerij met een keuze uit de topstukken van de KB, helemaal gedigitaliseerd en voorzien van inleidingen en rondleidingen. Van de middeleeuwen tot Donald Duck: ontdek een schatkist vol Nederlandse geschiedenis en cultuur.

HMML
Hill Museum & Manuscript Library, Amerika
Een Engelstalige site met gedigitaliseerde manuscripten van over de hele wereld.

Van kluis naar kussen
Universitaire Bibliotheken Leiden
In de serie tafelgesprekken ‘Van kluis naar kussen’ krijgt de kijker een blik achter de schermen van de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Bekijk de afleveringen online via de link op de site van de UBL.