Tentoonstellingen

/Tentoonstellingen
Tentoonstellingen2019-01-15T15:54:12+00:00

Perkament aan stukken
Het Utrechts archief, Utrecht
t/m 20 januari 2019 | Teksten uit de oudheid, gregoriaanse muziek, prachtig gedecoreerd perkament: in de banden van oude boeken zit soms een schat aan informatie verborgen. In de Middeleeuwen werden afgedankte stukken perkament vaak hergebruikt bij het maken van nieuwe boeken. Nu, vele eeuwen later, onthullen honderden van deze handschriftfragmenten hun geheimen.

Helmut Salden (1910 -1996). Lettertekenaar en boekverzorger
Museum Meermanno, Den Haag
t/m 24 jan. 2019 | Helmut Salden is de ontwerper van wie iedereen waarschijnlijk wel een omslag in de kast heeft staan. De bekendste daarvan maakte Salden voor de Russische Bibliotheek van Uitgeverij Van Oorschot. In de tentoonstelling zijn behalve originele letterontwerpen, ruim honderd bekroonde boeken, ontwerpen voor boekomslagen en monogrammen, ook veel brieven aan auteurs en uitgevers te zien.

‘De Stad als Klooster’
Museum voor Religieuze Kunst, Uden
t/m 28 januari 2019
| Deze tentoonstelling behandelt een nieuw inzicht over de rijke leescultuur en devotie in zowel klooster als onder de middenklasse in de stad gedurende de late Middeleeuwen.

Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel
Museum De Waag, Deventer
t/m 3 maart 2019 | In deze tentoonstelling met bijzondere handschriften, incunabelen en topstukken uit de collectie van de Atheneumbibliotheek en bruiklenen uit binnen- en buitenland wordt de unieke historie van Deventer als eeuwenoude boekenstad tot leven gebracht, van de vroegste tijden tot op de dag van vandaag, of liever: van de middeleeuwse manuscripten van de Moderne Devotie tot en met de Donald Duck van vorige week.

Strengels & Letters
Museum Kasteel Wijchen, Wijchen
t/m 10 maart 2019 | Een tentoonstelling die aandacht besteedt aan het ‘gewone’, simpele middeleeuwse gebruiksboek. De inhoud van deze boeken brengt ons al dichter bij onze voorouders, maar als je kijkt naar de manier waarop deze boeken zijn gemaakt, zegt dat nog meer. Zo waren ze al vanaf de Hoge Middeleeuwen zeer bedreven in het hergebruiken van materialen. Ook zijn er in veel boeken allerlei boekenleggers te vinden. Dit, en veel meer, zal in de tentoonstelling te zien zijn. Maar ook zullen de vele ambachtslieden die samen moesten werken om 1 boek te maken, worden uitgelicht.

Art Nouveau-boeken in de hoofdrol
Museum Meermanno, Den Haag
22 maart t/m 23 juni 2019 | Huis van het boek viert dit voorjaar de schoonheid van Art Nouveau-boeken. Centraal staan de boeken die in deze stijl in Nederland zijn gemaakt tussen ca. 1890 tot 1910.

De Schatkamer
Athenaeumbibliotheek, Deventer

Permanent | Bezoek De Schatkamer van Deventer Boekenstad met een vaste expositie over de geschiedenis van Deventer als boekenstad en wisselende thema-exposities met prachtige handschriften en boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek. De Schatkamer is gratis te bezichtigen in de hal van de Athenaeumbibliotheek.

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Librarium, Koninklijke Bibliotheek
Brussel, België
Permanent | In deze unieke ontdekkingsruimte komt u alles te weten over de geschiedenis van het boek, het schrift en bibliotheken. Aan de hand van authentieke collectiestukken en interactieve en audiovisuele elementen ontdekt u verschillende schriftsoorten en boeken in de meest ongewone vormen. Librarium toont om de drie maanden nieuwe documenten.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.