Dignidad
Huis van het boek | Museum Meermanno, Den Haag
t/m 5 januari 2020 | Kunstenaarsboeken, een installatie en een performance. Dit werk van de veelzijdige Chileense kunstenares María Verónica San Martín (1981) vormt de tentoonstelling ‘Dignidad’. Uit haar werk spreekt een grote betrokkenheid bij het recente verleden van haar geboorteland Chili. De jaren van de Pinochet-dictatuur (1973-1990), en de doorwerking daarvan in het heden, spelen een hoofdrol.
San Martins aangrijpende kunstenaarsboeken zijn opgenomen in toonaangevende collecties van onder andere Metropolitan Museum of Art in New York, Centre Pompidou in Parijs en Museum of Memory and Human Rights in Santiago, Chili. Deze tentoonstelling is haar eerste in Europa.

Boeken Binden, 30 jaar atelier Wim Gremmen
GRID, Groningen
t/m 5 januari 2020
| Omdat het boekbindatelier van Wim Gremmen dit jaar 30 jaar bestaat is er  een tentoonstelling in het grafisch museum. Informatie over de openingstijden vindt u op de site van het GRID.

Foute boeken?
Huis van het boek | Museum Meermanno
t/m 1 maart 2020 | Deze tentoonstelling gaat over boeken die door een andere tijdgeest en voortschrijdend inzicht echt niet meer kunnen. Wie leest er nog zijn kinderen Oki en Doki bij de negers voor of Kuifje in Afrika? Hetzelfde geldt voor christelijke boeken waarin joodse kinderen worden bekeerd of ‘heidenen’ in Afrika door missie of zending. Ook is er aandacht voor politieke propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog, veelal kinderboeken.

Boeken uit museum Boijmans Van Beuningen
ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Middelburg
t/m 31 december 2021 | Tijdens de verbouwing van het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen is een gedeelte van de museumbibliotheek tijdelijk ondergebracht in de ZB. Het gaat om bijzondere werken uit de periode van de zestiende eeuw tot ca. 1850. De inhoud is op kunst gericht. Vaak staan er artistieke illustraties in de boeken. Er wordt steeds een wisselende keuze gemaakt uit de collectie die hier opgeslagen is

De Schatkamer
Athenaeumbibliotheek, Deventer

Permanent | Bezoek De Schatkamer van Deventer Boekenstad met een vaste expositie over de geschiedenis van Deventer als boekenstad en wisselende thema-exposities met prachtige handschriften en boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek. De Schatkamer is gratis te bezichtigen in de hal van de Athenaeumbibliotheek.

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Librarium, Koninklijke Bibliotheek
Brussel, België
Permanent | In deze unieke ontdekkingsruimte komt u alles te weten over de geschiedenis van het boek, het schrift en bibliotheken. Aan de hand van authentieke collectiestukken en interactieve en audiovisuele elementen ontdekt u verschillende schriftsoorten en boeken in de meest ongewone vormen. Librarium toont om de drie maanden nieuwe documenten.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.