In verband met het Coronavirus zijn alle musea tijdelijk gesloten.  

 

De atlas van Blaeu: een wereldboek
Huis van het boek | Museum Meermanno, Den Haag
t/m 12 april 2020 | In deze tentoonstelling is plaats voor zes delen van de beroemde 350 jaar oude Atlas Maior. De ‘Grote Atlas’, uitgegeven tussen 1662 en 1665, staat bekend als de mooiste atlas die ooit gemaakt is. Naast de atlas is ook een bijzondere brief van Joan Blaeu uit 1662 aan een onbekende geleerde in Parijs te zien. Deze brief werd recent gevonden in de museumcollectie.

De vos Reynaarde te kijk gezet in 64 boekbanden
Bibliotheek Sint-Niklaas, Sint-Niklaas
22 aug. t/m 27 september 2020 | In het kader van het thema “Middeleeuwen” hebben 64 boekbinders van de stichting Handboekbinden het boek Van den vos Reynaerde gebonden; soms op de traditionele middeleeuwse manier, vaak ook met een knipoog naar de Middeleeuwen door gebruik te maken van eigentijdse materialen en nieuwe technieken. De boeken worden geëxposeerd in Deventer en later in het jaar in Sint-Niklaas.

Boeken uit museum Boijmans Van Beuningen
ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Middelburg
t/m 31 december 2021 | Tijdens de verbouwing van het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen is een gedeelte van de museumbibliotheek tijdelijk ondergebracht in de ZB. Het gaat om bijzondere werken uit de periode van de zestiende eeuw tot ca. 1850. De inhoud is op kunst gericht. Vaak staan er artistieke illustraties in de boeken. Er wordt steeds een wisselende keuze gemaakt uit de collectie die hier opgeslagen is

De Schatkamer
Athenaeumbibliotheek, Deventer

Permanent | Bezoek De Schatkamer van Deventer Boekenstad met een vaste expositie over de geschiedenis van Deventer als boekenstad en wisselende thema-exposities met prachtige handschriften en boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek. De Schatkamer is gratis te bezichtigen in de hal van de Athenaeumbibliotheek.

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Librarium, Koninklijke Bibliotheek
Brussel, België
Permanent | In deze unieke ontdekkingsruimte komt u alles te weten over de geschiedenis van het boek, het schrift en bibliotheken. Aan de hand van authentieke collectiestukken en interactieve en audiovisuele elementen ontdekt u verschillende schriftsoorten en boeken in de meest ongewone vormen. Librarium toont om de drie maanden nieuwe documenten.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.