Aardetekens verbonden
Kerkje Klein Wetsinge, Klein Wetsinge
t/m 2 juni 2019 | Boekbindatelier Wim Gremmen bestaat dertig jaar en ter gelegenheid daarvan heeft hij samen met Monique Mortier een bijzonder project uitgevoerd. In De Boekwerkplaats in Stedum wordt tegelijkertijd eveneens een kleine tentoonstelling ingericht met werk van beiden. Klein Wetsinge is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Het is raadzaam om contact op te nemen met het kerkje als je van plan bent op een ander moment langs te gaan: bel met 06 54685405 of 06 46317067.
Ook voor een bezoekje aan Stedum kun je het beste van tevoren even bellen of mailen (0596 – 551 588 of via  info@boekbwerkplaats.nl), want we zijn alleen op afspraak te bezoeken. De tentoonstelling is te bekijken vanaf 19 april, de officiële opening is op vrijdag 26 april a.s. om 16.00 uur in Kerkje Klein Wetsinge.

‘Mooi marginaal’
Huis van het boek | Museum Meermanno, Den Haag
t/m 2 juni | Te zien in de souterrain-presentatie zijn de 53 mooiste Nederlandse en Vlaamse marginale drukwerken uit de periode 2012-2017. Marginaal drukwerk is drukwerk dat met veel zorg en vaak in kleine oplagen wordt gemaakt. Het is het streven om een zo breed mogelijk scala aan bijzonder drukwerk te tonen dat van de niet-commerciële persen rolt en daarmee van het vakmanschap en de aandacht die eraan besteed worden. De jury stelt zich hierbij ten doel die inzendingen te selecteren waar vorm en inhoud elkaar versterken. Vele elementen kunnen daarbij een rol spelen, bijvoorbeeld een oorspronkelijke tekst en/of illustratie, de papierkeuze, de typografie en wijze van binden.

Art Nouveau-boeken in de hoofdrol
Museum Meermanno, Den Haag
t/m 23 juni 2019 | Huis van het boek viert dit voorjaar de schoonheid van Art Nouveau-boeken. Centraal staan de boeken die in deze stijl in Nederland zijn gemaakt tussen ca. 1890 tot 1910. Voor deze tentoonstelling zijn topstukken uit de collecties van Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek aangevuld met prachtige boeken en toegepaste grafiek uit verzamelingen, zoals van de Universitaire Bibliotheken Leiden en het Koninklijk Huisarchief.

Aardse paradijzen in oost en west
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
t/m 1 september 2019 | Dit voorjaar en zomer staan middeleeuwse tuinen centraal in het Rijksmuseum van Oudheden. De tentoonstelling gaat over moes- en siertuinen, tuinieren in de middeleeuwen, lusthoven en de tuin als ‘paradijs’. U ziet geïllustreerde middeleeuwse manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen, prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven.

De Schatkamer
Athenaeumbibliotheek, Deventer

Permanent | Bezoek De Schatkamer van Deventer Boekenstad met een vaste expositie over de geschiedenis van Deventer als boekenstad en wisselende thema-exposities met prachtige handschriften en boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek. De Schatkamer is gratis te bezichtigen in de hal van de Athenaeumbibliotheek.

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Librarium, Koninklijke Bibliotheek
Brussel, België
Permanent | In deze unieke ontdekkingsruimte komt u alles te weten over de geschiedenis van het boek, het schrift en bibliotheken. Aan de hand van authentieke collectiestukken en interactieve en audiovisuele elementen ontdekt u verschillende schriftsoorten en boeken in de meest ongewone vormen. Librarium toont om de drie maanden nieuwe documenten.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.