Mini Expo Mooi Marginaal
Centre Céramique, Maastricht
t/m 15 juli ’22 | In Nederland en België zijn honderden marginale drukkers actief, die vaak met eenvoudige middelen, oude drukpersen en loodzetsel, maar met veel liefde en aandacht de meest prachtige drukwerken verzorgen. Deze presentatie toont de winnaars van de mooiste drukwerken van 2018 en 2019, De verkiezing is georganiseerd door de Stichting Laurens Janszoon Coster.

J.K. Van West, Boekbinder in Beloeil
Kasteel van Belœil, Beloeil, België
t/m 31 juli ’22 | In deze tentoonstelling zijn de boekbanden van Jules Karel Van West te zien. Hij was als boekbinder verbonden aan het kasteel van Beloeil. Van West was ook leraar boekbinden aan het instituut van Ter Kameren tijdens de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw, waar hij de leermeester was van onder andere August Kulche.

Books that made History
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
22 juni t/m 4 sept. ’22 | Deze tentoonstelling gaat over 25 buitengewone boeken en hun auteurs. Centraal staat hun sterke band met de academische geschiedenis van de stad Leiden, vanaf de oprichting van de universiteit in 1575 tot nu. Het gaat om boeken die een grote invloed hebben gehad op de stad en ver daarbuiten, en die tot op de dag van vandaag invloed hebben op hoe wij denken. Van Galileo Galilei tot Albert Einstein, van Anna Maria van Schurman tot Anton de Kom: auteurs, boeken en inzichten die ons nog steeds verwonderen.

BoekenZOO
Huis van het boek, Den Haag
t/m 18 sept. ’22 | In de tot dierentuin omgevormde tentoonstellingsruimtes lopen bezoekers langs verschillende dieren. Ze gaan zelf op safari en geven tot slot hun eigen dier een plek in de laatste zaal. Voor deze tentoonstelling put het museum uit zijn rijke collectie geïllustreerde boeken, van middeleeuwse bestiaria tot moderne kunstenaarsboeken.

Instaprondleiding achter de schermen
Erfgoed Bibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen
24 sept.; 29 okt. ’22 | Hoe gaat het eraan toe in een historische bewaarbibliotheek? Ontdek het tijdens de rondleidingen achter de schermen. De rondleidingen zijn zowel voor individuele bezoekers als voor groepen. Zie voor meer informatie de site van de bibliotheek.

Box your book De resultaten!
Diverse locaties
t/m 8 okt. ’22
|  In de reizende expositie zijn de 34 bekroonde dozen te zien in Nederland en België. Elke doos bevat een lievelingsboek van de maker en dat heeft geleid tot bijzondere kunstwerken! Een ingeblikte zalm, een klok, een doos bekleed met tientallen kleinere boeken…
De expositie is op de volgende locaties en tijdstippen te bezoeken:
Mei en juni: Boekbindcentrum Echten Echten
Juli en augustus: BplusC Bibliotheek Leiden  Leiden
3 sept. t/m 8 oktober: Cultureel Centrum Scharpoord Knokke-Heist, België

DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2022
Stedelijk, Amsterdam
Verwacht oktober 2022 | Overzicht van de mooiste boeken van het afgelopen jaar beoordeeld door een vakjury op de combinatie van ontwerp, druk- en bindtechniek en opdrachtgeverschap. De exacte datum voor deze tentoonstelling is nog niet bekend, kijk hiervoor op de site van het museum.

Bijzonder bezit in de Schatkamer
Rozet Centrum (ruimte Erfgoedcentrum), Arnhem
11 nov. ’22 | Tijdens deze presentatie ligt de focus op een aantal topstukken uit de ‘schatkamer’ van het Erfgoedcentrum. Naast een aantal prachtige boekbanden is er speciale aandacht voor de beroemde Atlas van Blaeu en fraaie middeleeuwse handschriften. Voor meer informatie en inschrijven zie de site van Rozet.

Papier Biënnale 2022. Transition
Museum Rijswijk,  Rijswijk
26 juni t/m 13 nov. ’22 | Een internationale tentoonstelling met 20 kunstenaars van hedendaagse beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt. Tegelijkertijd ligt de nadruk op de beeldende en de inhoudelijke kwaliteit van de werken.
Het thema van deze editie is Transition. We leven in een tijd van verandering. Er wordt gesproken over een paradigmaverschuiving. De weerstand in de maatschappij neemt toe. Er zit verandering in de lucht, maar we weten nog niet welke kant het op gaat.

 

 

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.

‘Sacred Books | Secret Libraries’
Brugge, België
Permanent|  In Brugge zijn twee bewoonde kloosters geopend voor bezoekers. Het Engels Klooster en het karmelietenklooster, deze laatste beschikt over een intacte kloosterbibliotheek en een indrukwekkende refter. Tijdens de rondleiding vertelt de gids over de religieuzen. Boeken vormen de rode draad doorheen het bezoek. U dient een kaartje te kopen voor een rondleiding via de site van ‘Sacred Books | Secret Libraries’.

Miniaturisten: schilders van boeken
KBR, Brussel, België
Permanent | Iedereen kent Jan Van Eyck of Rogier van der Weyden, maar de miniaturisten die de handschriften verluchtten moesten zeker niet voor hen onderdoen. Het zijn deze handschriften die het hart van het nieuwe museum vormen. Ontdek de geschiedenis van deze boeken en de periode waarin ze tot stand kwamen. Ontdek waarom u konijnen moet wantrouwen, dat er zeemeerminnen gespot zijn in Brussel en dat geschiedenisboeken soms wel eens durven te liegen. De handschriften zijn te fragiel om permanent te worden tentoongesteld. Daarom worden de tentoongestelde stukken enkele keren per jaar gewisseld.

Bibliotheca Wittockiana
Brussel, België
Permanent | Dit is het enige museum ter wereld dat hoofdzakelijk gewijd is aan de boekbindkunst en de boekkunsten. Zij stellen geleide bezoeken door het publiek aan het museum mogelijk. Met een geleid bezoek krijgt de bezoeker de kans op een persoonlijke wijze de prestigieuze vaste collecties van het museum te ontdekken en te bewonderen alsmede de tijdelijke tentoonstellingen die geregeld door het museum op touw worden gezet. Meer informatie vind u op de site van het museum

 

BEZOEK ONLINE:

Athenaeumcollecties
Op deze website kunt u een groot aantal gedigitaliseerde boeken uit de collecties van de Athenaeumbibliotheek raadplegen. Onder het kopje ‘collecties’ bevinden zich de topstukken uit de verzameling middeleeuwse handschriften, (post)incunabelen en oude drukken. Met behulp van de zoekfunctie kunt u zoeken naar woorden uit de titel, auteurs, plaatsnamen, etc. Daarnaast zijn onder ‘overige collecties’ ruim 2000 brieven, krantenknipsels en andere boeken ondergebracht.

Audiotour Museum Meermanno
Huis van het boek, Den Haag
Benieuwd naar de verhalen over dit bijzondere huis van een verzamelaar en naar de eigenaardige bewoner met zijn verzamelingen? Luister dan de Museum Meermanno Tour dit kan vanuit uw uw eigen stoel via: website IZI travel

GALERIJ van de KB
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Een Digitale Galerij met een keuze uit de topstukken van de KB, helemaal gedigitaliseerd en voorzien van inleidingen en rondleidingen. Van de middeleeuwen tot Donald Duck: ontdek een schatkist vol Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Tentoonstellingen
Universitaire Bibliotheken Leiden
De Universiteit Leiden exposeert regelmatig stukken uit de Bijzondere Collecties. Bekijk deze online.