Instaprondleiding: Recueil des histoires de Troyes
KBR, Brussel
3 dec. ’23 | Ontdek samen met een ervaren gids de fascinerende 15de eeuw in het KBR museum. In de Nassaukapel maakt u kennis met de politieke hoofdrolspelers. Tevens komt het volledige maakproces van een handschrift aan bod. Bewonder het vakmanschap van de vernuftige kopiisten en ontdek de lettertypes waarmee ze handschriften verfraaiden. Aan de hand van originele collectiestukken komt u te weten welke genres de middeleeuwse bibliotheken zoal sierden. De gids zal voor u de mythologische avonturen van Danaë en Hercules uit het boek ‘Recueil des histoires de Troyes‘ uit de doeken doen. Tickets kunt u bestellen op de site van het KBR museum.

Mooi Marginaal 8
Openbare Bibliotheek Leiden, loc. Nieuwstraat, Leiden
t/m 27 dec. ’23 | In deze tentoonstelling zijn mooiste margedrukwerken van de voorafgaande twee jaar in het echt te zien.
Mocht u niet in de gelegenheid zijn om naar Leiden te komen dan kunt u altijd de bladerfilms bekijken op de website van Mooi Marginaal.

EXPOSITIE | Boekenweekgeschenk
OBA Oosterdok – 4e etage, Amsterdam
t/m 31 dec. ’23 | Lize Spit schreef in 2023 het Boekenweekgeschenk getiteld ‘De eerlijke vinder’. Van deze uitgave kwam een aantal sets katernen beschikbaar voor handboekbinders en boekenliefhebbers. De Stichting Handboekbinden heeft tijdens de Boekenweek het boek in losse katernen onder haar leden verspreid met de vraag om hier een mooi kunstboek van te maken. De Boekbinders zijn aan de slag gegaan en hebben weer prachtige kunstwerkjes afgeleverd. Deze handgebonden boeken worden nu tentoongesteld in de vitrines op de vierde etage, de toegang is gratis.

Van wafel tot koek
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen
23 dec. ’23 t/m 7 jan. ’24 | Bakken toont het hart van een eetcultuur. In haar nieuwste boek Van wafel tot koek deelt Regula Ysewijn de recepten en geschiedenis van feestelijk gebak uit de Lage Landen. Heel wat recepten komen uit het 17de-eeuwse Brabants kookboek uit de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Dat wordt speciaal voor de kerstdagen in de prestigieuze Nottebohmzaal getoond, een heerlijke expo met af en toe een zoete verrassing!

KBR Museum
KBR, Brussel, België
tot 8 jan. ’24 | Het KBR museum sluit vanaf 8 januari tijdelijk de deuren. De unieke handschriften gaan na de kerstperiode tijdelijk terug naar hun kluis, zodat er achter de schermen gewerkt kan worden aan de toevoeging van een muzikale toets aan het museum. Dit najaar is daarom uw laatste kans om het KBR museum te bezoeken voor de tijdelijke sluiting. Sluiten doet het KBR museum met een programma boordevol activiteiten.

Gordel van papier
Huis van het boek, Den Haag
t/m 25 feb. ’24 | Deze tentoonstelling gaat over de opkomst van het gedrukte boek in Indonesië in de periode 1816-1957. De tijd waarin Nederland het eilandenrijk onder de naam ‘Nederlands-Indië’ gekoloniseerd had tot aan het moment dat alle Nederlandse bedrijven daar genationaliseerd werden.

 

Huis van de levende boeken
Embassy of the free mind, Amsterdam
Permanent | De Bibliotheca Philosophica Hermetica – de bibliotheek van de hermetische filosofie – is de bibliotheekcollectie van de Embassy of the Free Mind. De collectie omvat ruim 28.000 boeken, waaronder circa 2300 oude boeken en driehonderd handschriften uit de 15e, 16e, 17e en 18e eeuw; zeldzame, vaak prachtig geïllustreerde werken. In de tentoonstelling Huis van levende boeken – De Bibliotheca Philosophica Hermetica zie je een dwarsdoorsnede uit deze collectie. Niet alleen hermetische filosofie, ook verwante stromingen, zoals alchemie, kabbala, mystiek, christelijke theosofie, rozenkruisers, astrologie, magie en het vrije denken in het algemeen komen aan bod. Want in al deze stromingen kun je de belangrijke principes van de hermetische filosofie terugvinden.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.

‘Sacred Books | Secret Libraries’
Brugge, België
Permanent|  In Brugge zijn twee bewoonde kloosters geopend voor bezoekers. Het Engels Klooster en het karmelietenklooster, deze laatste beschikt over een intacte kloosterbibliotheek en een indrukwekkende refter. Tijdens de rondleiding vertelt de gids over de religieuzen. Boeken vormen de rode draad doorheen het bezoek. U dient een kaartje te kopen voor een rondleiding via de site van ‘Sacred Books | Secret Libraries’.

Bibliotheca Wittockiana
Brussel, België
Permanent | Dit is het enige museum ter wereld dat hoofdzakelijk gewijd is aan de boekbindkunst en de boekkunsten. Zij stellen geleide bezoeken door het publiek aan het museum mogelijk. Met een geleid bezoek krijgt de bezoeker de kans op een persoonlijke wijze de prestigieuze vaste collecties van het museum te ontdekken en te bewonderen alsmede de tijdelijke tentoonstellingen die geregeld door het museum op touw worden gezet. Meer informatie vind u op de site van het museum.

 

BEZOEK ONLINE:

Athenaeumcollecties
Op deze website kunt u een groot aantal gedigitaliseerde boeken uit de collecties van de Athenaeumbibliotheek raadplegen. Onder het kopje ‘collecties’ bevinden zich de topstukken uit de verzameling middeleeuwse handschriften, (post)incunabelen en oude drukken. Met behulp van de zoekfunctie kunt u zoeken naar woorden uit de titel, auteurs, plaatsnamen, etc. Daarnaast zijn onder ‘overige collecties’ ruim 2000 brieven, krantenknipsels en andere boeken ondergebracht.

GALERIJ van de KB
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Een Digitale Galerij met een keuze uit de topstukken van de KB, helemaal gedigitaliseerd en voorzien van inleidingen en rondleidingen. Van de middeleeuwen tot Donald Duck: ontdek een schatkist vol Nederlandse geschiedenis en cultuur.

HMML
Hill Museum & Manuscript Library, Amerika
Een Engelstalige site met gedigitaliseerde manuscripten van over de hele wereld.

Van kluis naar kussen
Universitaire Bibliotheken Leiden
In de serie tafelgesprekken ‘Van kluis naar kussen’ krijgt de kijker een blik achter de schermen van de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Bekijk de afleveringen online via de link op de site van de UBL.