Vanwege de maatregelen rond het coronavirus kan het zijn dat musea gesloten zijn of aangepaste openingstijden hebben.  Controleer daarom voor uw bezoek de site van het museum.

De geheimen van de natuur
Embassy of the Free Mind | Amsterdam
t/m 1 september 2021 | Reis mee naar een tijd waarin de wereld nog vol verborgen geheimen zat die de mens voor allerlei onopgeloste raadsels stelden. De boeken in deze tentoonstelling, allemaal afkomstig uit de bibliotheekcollectie van de Embassy of the Free Mind, hebben soms betrekking op die symbolische interpretatie van de natuur, en soms zijn ze het resultaat van een meer moderne wetenschappelijke kijk op de wereld. Maar andere boeken laten juist zien dat de natuur nog als zeer geheimzinnig werd beschouwd en bevolkt werd door onzichtbare geesten.

Schatten van de Nottebohmzaal
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience | Antwerpen
t/m 30 september 2021 | De magische Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen is slechts in uitzonderlijke gevallen toegankelijk voor het publiek. Deze zomer kan het publiek elke donderdag en vrijdag aansluiten bij een gegidste rondleiding voor individuele bezoekers. De bezoekers maken kennis met de prachtige zaal, de rijke collectie en 400 jaar geschiedenis van het gebouw, het plein en de bibliotheek. Klik hier om naar de website van de bibliotheek te gaan.

Geheimschrift
Huis van het boek, Den Haag
t/m 10 oktober 2021 | In deze tentoonstelling leren families spelenderwijs over schriftcultuur, raadsels en communicatie. Bezoekers lopen door een doolhof met spannende opdrachten rond eeuwenoude objecten uit verschillende culturen. Hoe ontcijfer je spijkertabletten uit 2000 voor Christus, papyrusrollen uit het begin van de jaartelling, quipu van de Inca’s uit 1500, 17de-eeuwse ingenieus gevouwen brieven, of versleutelde boodschappen van de Enigma-codeermachine?

Sün Evrard – Swinging Books
Erasmushuis & Begijnhof musea, Brussel
t/m 24 oktober 2021
| Op deze tentoonstelling wordt Sün Evrards’ artistieke parcours geschetst en kan de bezoeker haar werk vergelijken met dat van boekbinders uit de 16de eeuw door wie Sün Evrard zich laat inspireren. Bijna 70 banden in alle mogelijke kleuren en materialen, verdeeld over en opgehangen in de zalen ‘Vaste collecties’ van het Erasmushuis, zijn hier bijeengebracht in een innovatieve en poëtische setting.

Adriaan Koerbagh (1633-1669). Eerherstel voor een Dwarse Denker
Embassy of the Free Mind | Amsterdam
17 sept. – 19 december 2021 | De tentoonstelling is een eerbetoon aan de oorspronkelijke vrijdenker Koerbagh. Het licht dat hij in duistere plaatsen wilde laten schijnen is niet uitgedoofd. In de tentoonstelling is het mogelijk zelf een pagina af te drukken van Koerbaghs in beslag genomen werk, dat in twee exemplaren bewaard is gebleven.

Dirk Schrijvers – Covers 
AD gallery & Consultancy | Antwerpen
t/m 9 januari 2022 | Overzicht van covers en boekontwerpen van 2016-2021 door Dirk Schrijvers. De entree is gratis, openingstijden zijn op afspraak in het weekend. Ga hiervoor naar de site van de gallery.

 

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Miniaturisten: schilders van boeken
KBR, Brussel
Permanent | Iedereen kent Jan Van Eyck of Rogier van der Weyden, maar de miniaturisten die de handschriften verluchtten moesten zeker niet voor hen onderdoen. Het zijn deze handschriften die het hart van het nieuwe museum vormen. Ontdek de geschiedenis van deze boeken en de periode waarin ze tot stand kwamen. Ontdek waarom u konijnen moet wantrouwen, dat er zeemeerminnen gespot zijn in Brussel en dat geschiedenisboeken soms wel eens durven te liegen. De handschriften zijn te fragiel om permanent te worden tentoongesteld. Daarom worden de tentoongestelde stukken enkele keren per jaar gewisseld.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.

 

BEZOEK ONLINE:

Athenaeumcollecties
Op deze website kunt u een groot aantal gedigitaliseerde boeken uit de collecties van de Athenaeumbibliotheek raadplegen. Onder het kopje ‘collecties’ bevinden zich de topstukken uit de verzameling middeleeuwse handschriften, (post)incunabelen en oude drukken. Met behulp van de zoekfunctie kunt u zoeken naar woorden uit de titel, auteurs, plaatsnamen, etc. Daarnaast zijn onder ‘overige collecties’ ruim 2000 brieven, krantenknipsels en andere boeken ondergebracht.

Audiotour Museum Meermanno
Huis van het boek, Den Haag
Benieuwd naar de verhalen over dit bijzondere huis van een verzamelaar en naar de eigenaardige bewoner met zijn verzamelingen? Luister dan de Museum Meermanno Tour dit kan vanuit uw uw eigen stoel via: website IZI travel

Blogs
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
De magazijnen en databanken van de KB zitten boordevol verhalen. Omdat ze niet allemaal de voorpagina kunnen halen, schrijven KB-medewerkers blogs over wat hun opvalt, raakt of verwondert. Onderverdeeld in diverse thema’s waaronder Blogs over boekkunst en geïllustreerde boeken.

De perfectie van een vakman
Blog over boekkunst en geïllustreerde boeken door Rens Top
Eind vorig jaar kocht de Koninklijke Bibliotheek een boek gebonden door Geert van Daal. Groen leer met goud bestempeld, staat er als beschrijving in de catalogus. In deze blog een beschrijving van de band en een link naar een video waarin je Geert van Daal aan het werk ziet.

GALERIJ van de KB
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Een Digitale Galerij met een keuze uit de topstukken van de KB, helemaal gedigitaliseerd en voorzien van inleidingen en rondleidingen. Van de middeleeuwen tot Donald Duck: ontdek een schatkist vol Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Tentoonstellingen
Universitaire Bibliotheken Leiden
De Universitaire Bibliotheken Leiden exposeert regelmatig stukken uit de Bijzondere Collecties. Momenteel worden alleen digitale tentoonstellingen gemaakt. Bekijk de tentoonstellingen online.