tekst Dirk Schrijvers

Van  5 tot en met 18 juni 2019 stellen 7 studenten van de afdeling Boekkunst, Academie Berchem hun eindwerken tentoon in het Loodswezen, Tavernierkaai 3, Antwerpen.

Opening op woensdag 5 juni om 19.00 uur.

In 2019 studeren 4 studenten af aan de 5-jarige opleiding Boekkunst en beëindigen 3 hun 2-jarige specialisatie. De opleiding staat onder leiding van Katja Clement

Hogere graadsopleiding

Leen De Clerck
Leen De Clerck (°1964)  krijgt vaak inspiratie bij het lezen van poëzie. Het uitgangspunt om hiervoor een band te creëren kan soms een enkel woord zijn of een gevoel waarbij ze gebruik maakt van mixed media in monochrome tonen, of kalligrafie en papierscheppen.

Agnes Leijen
Agnes Leijen (°1963) zoekt naar de eenvoud in haar ontwerp. Ze werkt met verschillende materialen bij haar boekontwerpen maar ze vindt textiel het meest intrigerend. “Met stof kun je zoveel kanten op: je kunt het verven, je kunt erop borduren, je kunt stoflaagjes op elkaar naaien, je kunt het door de printer halen voor de titel of voor het ontwerp. Er zijn ook zoveel verschillende typen stof die je als uitgangspunt kunt gebruiken.

Christine Mässer
Christine Mässer (°1953) vindt het zoeken naar een verbinding tussen de inhoud van een boek en de vormgeving een boeiende uitdaging. Natuur, cartografie, fotografie, typografie, grafiek en kunststromingen zoals constructivisme en Bauhaus werken hierbij inspirerend.

Jeanne Van der Leest
Jeanne Van der Leest (°1951) zoekt oplossingen voor op het eerste gezicht niet evidente dingen in ontwerp en techniek.  “Ik hou van het fijnere werk, met veel details. Dit werk ik uit in papier, dat de mogelijkheid biedt van gedetailleerde structuren te maken door bv het toepassen van snijwerk; of in leer dat door zijn soepelheid weer andere mogelijkheden biedt. “

Specialisatiejaren

Nora Janssens
Nora Janssens (° 1957) werkte tijdens haar specialisatiejaren rond het thema “Papier”.
Haar inspiratie haalt ze uit het werk van Denmark of Guy Leclef. Beide kunstenaars gebruiken het materiaal papier; zoals tijdschriften, die als bouwstenen worden gebruik, en waarbij het gevouwen, gerold of geplooid wordt om deel uit te maken van een autonoom werk.

Antoine Smidts
Antoine Smidts (° 1952) beëindigt zijn specialisatiejaren na een onderzoek rond het gebruik van  mozaiektechnieken. Bij zijn onderzoek testte hij verschillende materialen zoals hout, leder, perkament, papier en metaal, elk met zijn specifieke problemen.

Lisette Voermans
Lisette Voermans (°1951) studeert af op het thema boekrestauratie. Ze vindt boekrestauratie belangrijk om een boek niet verloren te laten gaan. Ze maakt gebruik van ornamenten op de kaft en oude materialen zoals perkament voegen iets toe aan de restauratie. Ook het zoeken naar een gepaste vormgeving blijft een uitdaging, zelfs bij deze oude boeken.