Driegen, het naaien van een boekblok uit losse vellen papier, gaat zoveel gemakkelijker als u over een driegmal beschikt. Met deze handleiding is een driegmal eenvoudig zelf te maken.

 • Nodig:
  plaat multiplex 25 x 40 cm, dikte 18mm
  2 x multiplex 6 x 40 cm
  balkje hardhout 2,5 x 2,5 x 40 cm
  2 x 15 cm. draadeind M10* . + 2 doppen
  2 inslag moeren
  2 vleugelmoeren + ringen
  stevig metalen hoekprofiel  2,5 x 2,5 x 40 cm
  kruiskopschroeven
  houtlijm en bisonkit

* verkrijgbaar per meter bij de bouwmarkt.

Schroef het stuk hoekprofiel op de zijkant van het balkje zodanig dat de onderkant gelijk komt met de onderkant van het balkje (foto).

Boor links en rechts op 2 cm. van het einde van het balkje een gat waar het draadeind door past. Het moet er soepel door lopen maar mag niet teveel speling hebben.

Leg het balkje met hoekprofiel op de lange kant van de plaat 25 x 40 cm. multiplex. De rand van het hoekprofiel moet gelijk zijn met de rand van de plaat. Teken op de plaat de gaten voor de stukken draadeind af en boor ze. Sla de inslag moeren aan de onderkant van de plaat vast. Op de foto zitten ze nog aan de bovenkant, in latere versies is dit aangepast. De draadeinden met een ijzerzaagje op de juiste lengte afzagen en met een ijzervijltje de einden afbramen zodat de moeren er makkelijk op te draaien zijn. De draadeinden met wat lijm ( bijvoorbeeld bisonkit) vastzetten in de inslagmoeren.

Teken met een viltstift de gaten voor het driegen af op het hoekprofiel. Zet op 3 mm. van de rand een lijn, de gaten komen op deze lijn. Het eerste gat komt op 4 cm. uit de hoek, verder om de 2 cm. Meet vanaf één kant en tel er steeds 2 cm op dus 2, 4, 6 cm enz. Boor de gaten met een 2 mm.∅ metaalboortje.

Zet de 2 plankjes  aan de onderkant van de plaat vast met houtlijm en schroeven. Laat het balkje met hoekprofiel over de draadeinde zakken. Leg er de ringen op en schroef de vleugelmoeren er losjes op. Plaats de rubber doppen aan de bovenkant van de draadeinden en de mal is klaar voor gebruik.