1924 -2019

Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat op 28 januari Bernard Middleton overleden is.

De carrière van Bernard Middleton omspande ruim 70 jaar als ongeëvenaard boekbinder, docent en schrijver.  Geboren in Londen op 29 oktober 1924 studeerde hij aan de aan de Central School of Arts & Crafts om daarna als stagair te gaan werken in de binderij van het Britisch Museum (1940-1948). Hij werkte onder andere als manager bij Zaehnsdorf’s en opende Bernard zijn eigen binderij gespecialiseerd in de restauratie van bijzondere boekbanden.

Tijdens zijn leven doceerde hij als gastdocent in heel Europa, de VS en Zuid-Amerika. Hij was erelid van de Society of Bookbinders en de Designer Bookbinders en ontving in 1986 een MBE voor zijn verdiensten voor het boekbinden. Bernard bestudeerde en schreef over de geschiedenis van boekbinden en restauratie en ontwierp en maakte in opdracht bijzondere boekbanden voor zowel particuliere verzamelaars als instituten.

Zijn publicaties omvatten onder andere ‘A History of English Craft Bookbinding Technique’ (1963, 4th ed. 1996), ‘The Restoration of Leather Bindings’ (1972, 4th ed. 2004) en Recollections: a life in bookbinding (2000).

Onze gedachten gaan uit naar zijn nabestaanden. Wij wensen hen veel sterkte toe

“My designs are intended to please the eye, not engage the intellect, principally by the employment of textures, strongly defined shapes and contrasts, and by the play of light on gold, preferably in combination and in a manner which complements the book.” Bernard Middleton, Recollections (London, 2000), p.85.