Box Your Book,
De nieuwe wedstrijd van de Stichting Handboekbinden!

For the English version please click here.

Voor een van je lievelingsboeken een boekendoos ontwerpen. Deze keer dus geen boek in de hoofdrol, maar de speciale, door jou gemaakte, verpakking ervan. Leg je boek in de watten, ofwel, in een mooie doos.

Laat je bij het maken van de boekendoos inspireren door de vormgeving, het karakter en/of de inhoud van het boek. Voorwaarde is dat het een gekocht boek is, machinaal gebonden na 1880 en daarna niet herbonden of gerestaureerd. Hoewel er enkele beperkingen zijn (zie hieronder), nodigt de wedstrijd ‘Box-Your-Book’ uit om ‘out-of-the-box’ te denken. Zowel originaliteit en ontwerp als technische uitvoering worden door de deskundige jury beoordeeld. Hierbij staat de samenhang met het gekozen boek voorop.

Een wedstrijd, wie wint?

Er is in deze wedstrijd geen 1ste, 2de of 3de prijs te behalen. De 50 best beoordeelde werken zullen worden genomineerd en opgenomen in de expositie die op meerdere plaatsen in Nederland en hopelijk België te zien zal zijn. Zo zullen velen zich de trotse eigenaar weten van een prachtig werkstuk, dat door velen in en buiten het vak bekeken en gewaardeerd zal worden.
Alle inzendingen worden opgenomen in een bijzonder vormgegeven catalogus, waarin de 50 genomineerde werkstukken extra exposé zullen krijgen. En die catalogus…zit in een do

Wij nodigen hierbij iedereen, beginner of gevorderde, uit om mee te doen aan deze unieke wedstrijd. Ontwerp en maak een geheel eigen doos voor je favoriete roman, dichtbundel of kinderboek… Box Your Book!

De wedstrijd in het kort:

• Inschrijven via de site: tot uiterlijk 31 december 2020
  • Inleveren doos: uiterlijk 1 april 2021
  • Inschrijfgeld: € 40,-
  • De maximale afmetingen van het boek zijn 31 x 22 x 5 cm. (12,2 x 8,7 x 2 inch)
  • Het formaat van de doos is vrij door de deelnemer te kiezen.
  • De basis van de doos dient gemaakt te zijn van grijsbord, karton of papier. De keuze van het bekledingsmateriaal is vrij.
  • De jury beoordeelt op originaliteit, ontwerp en uitvoering. De samenhang met het gekozen boek staat voorop!

Wedstrijdbeschrijving Box your book

Ontwerp en maak een doos voor je (lievelings-)boek: roman, dichtbundel of kinderboek (geen non-fictie). De taal waarin het boek is geschreven, is vrij.

Het gaat er bij deze wedstrijd om dat je een doos maakt om een boek dat je ooit hebt gekocht of gekregen en waar je door het lezen of bekijken ervan werd gegrepen. Een boek dat voor jou wat inhoud of vormgeving betreft een bijzondere waarde heeft. De uitdaging ligt dan ook in de opdracht je te laten inspireren door dit machinaal vervaardigde boek. De uitdaging zal zijn op welke manier “handgemaakt” (de doos) kan aansluiten bij “machinaal” (het boek). Wil je bijvoorbeeld dat het een eenheid vormt, of benadruk je het contrast? Hierover nadenken kan nieuwe creatieve inzichten geven voor het ontwerpen en maken van jouw unieke en persoonlijke, ambachtelijk gemaakte boekendoos

Wedstrijdreglement Box your book

• deelnameformulier dient volledig ingevuld uiterlijk 31 december 2021 ontvangen zijn op boxyourbook@stichting-handboekbinden.eu of Stichting Handboekbinden | L.J. Rogierstraat 88 | 2552 LB Den Haag | NL
  • Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van het volledig ingevulde deelnameformulier en het deelnamegeld.
  • De inschrijving is internationaal.
  • De doos moet uiterlijk 1 april 2021 in bezit te zijn van de wedstrijdcommissie.
  • Het boek (of een dummy van het boek dienen) te worden meegestuurd bij het inzenden van de doos.
  • Verpak de doos zodanig, dat het ongeschonden aankomt, en de verpakking hergebruikt kan worden bij het retourneren. De wedstrijdcommissie is niet verantwoordelijk voor schade tijdens het transport.
  • Na ontvangst van de inzending ontvangt de deelnemer per e-mail een ontvangstbewijs.
  • Bij het uiteindelijk niet inzenden van de doos, wordt er geen restitutie van deelnamegeld verleend.
  • Het boek dient na 1880 machinaal gedrukt en gebonden zijn. (Het mag niet door een handboekbinder zijn gebonden).
  • De doos noch het boek mag een verwijzingen bevatten naar de maker van de doos, dus geen initialen of signering op de doos
  • Vanuit boekbinderstandpunt is gekozen voor grijsbord of een andere kartonsoort om als uitgangsmateriaal voor de constructie van de doos. De materiaalkeuze voor uiteindelijke bekleding en afwerking van de doos is geheel vrij en kan uit alle denkbare materialen bestaan.
  • De doos mag een los of een vast deksel hebben.
  • Bij de beoordeling is de jury niet bekend met de naam en de nationaliteit van de deelnemer.
  • Inzendingen die niet voldoen aan de voorgaande criteria worden uitgesloten van deelname.Over de uitspraken en keuzes van de jury is geen discussie mogelijk, mondeling noch schriftelijk. Indien het wedstrijdreglement in bepaalde gevallen niet voorziet, beslist de wedstrijdcommissie
  • De Stichting Handboekbinden en haar wedstrijdcommissie behouden zich het recht voor de wedstrijd bij onvoldoende deelname af te gelasten. Eventueel reeds betaalde deelnamegelden zullen dan worden gerestitueerd.

Inschrijfformulier downloaden: Inschrijfformulier Box your book