Eind februari opende de Stichting Handboekbinden in Deventer de grootste boekbindersexpositie van het jaar: ‘De vos Reynaerde te kijk gezet in 64 boekbanden’. Om hen snel daarna vanwege het Coronavirus tijdelijk weer te moeten sluiten. Wel wordt de tentoonstelling tot 15 augustus verlengd en zo gauw de omstandigheden het toelaten weer geopend voor bezoek.
Vierenzestig boekbinders hebben het dierenepos uit de 13de eeuw, Van den vos Reynaerde, op een nieuwe, unieke wijze vormgegeven. Alle boeken hebben dezelfde authentieke inhoud, maar ieder boek heeft een bijzondere met de hand gemaakte boekband. De banden laten een bijzondere mix van klassieke en hedendaagse handgebonden boeken zien. Enkele boeken zijn gebonden op traditioneel middeleeuwse wijze. Er zijn ook meer eigentijdse exemplaren te bezichtigen die gemaakt zijn met gebruikmaking van hedendaagse materialen en technieken, maar dan met een knipoog naar de middeleeuwen. Het is een onverwachte verzameling boekbanden die bijzonder de moeite waard is voor de ware boekenliefhebber.

Om u toch van de tentoonstelling te kunnen laten genieten stellen we gratis het printbestand van de catalogus beschikbaar om zelf uit te printen en in te binden. Vanaf 2 april vindt u onder ‘tutorials’ ook een werkbeschrijving voor de schutbladconstructie van de gebonden catalogus.
Natuurlijk kunt u bij ons ook een gebonden exemplaar bestellen. En we hopen dat de tentoonstelling later dit jaar in Sint Niklaas wel door kan gaan.

Print bestand catalogus downloaden, boekblok catalogus en omslag (kies in de link rechtboven voor ‘openen’ en dan downloaden):

Papieren catalogus bestellen: Mail ‘catalogus de vos’ naar klaastoet@stichting-handboekbinden.eu
Kosten €19,50 + 5,- verzendkosten. U ontvangt de factuur en betalingsgegevens samen met de catalogus.

Tentoonstelling
Athenaeumbibliotheek | Klooster 12, 7411 NH Deventer | tot en met 15 augustus | maandag, donderdag en vrijdag 13.00-17.00 uur, dinsdag 9.00-17.00 uur | momenteel gesloten volgens de richtlijnen van het RIVM
Bibliotheek Sint Niklaas | Hendrik Heymanplein 3 | 9100 sint Niklaas | 22 augustus – 27 september | openingstijden za en zo 9.30-12.30 uur, ma-vr 10.00 – 19.00 uur